Altijd bij de hand

Werken zonder software te installeren

Ook mobiel werken?

Voorkom het verzakken van de fundering

29-04-2014

Het is al weer een tijdje geleden dat ik geblogd heb dus mijn laatste bericht heb ik zelf niet helemaal kunnen waarmaken…  Maar goed, bij ons gaan de klanten voor dus als een klant veel werk heeft wat binnen korte tijd af moet zijn dan doen we dat eerst en natuurlijk zijn we verhuist naar een ander kantoor!

 

Onlangs zat ik bij een klant om te brainstormen over zaken welke in zijn bedrijf spelen en hij geautomatiseerd wil hebben. Wij hebben al een webapplicatie voor hun in beheer waar ze dagelijks mee werken. De bouw van deze applicatie hebben wij ruim een jaar geleden overgenomen van een andere ontwikkelaar. De vraag was destijds om de applicatie zo snel mogelijk zover gereed te maken zodat ze ermee konden werken. Dat is gelukt maar nu is het tijd voor de volgende fase.

 

Omdat wij de structuur destijds niet hebben ontworpen en het bedrijf in kwestie ook andere eisen is gaan stellen aan de applicatie kunnen we nu niet goed verder ontwikkelen om de nieuw gewenste functies vorm te geven. Afgelopen jaar zijn er met wat kunstgrepen wel wat extra functies aan toegevoegd maar nu de fundering van de applicatie begint nu toch wat weg te zakken.

 

Het probleem van webapplicaties is dat het net ijsbergen zijn. Vanaf de buitenkant zie je maar een klein stukje (de top van de ijsberg) maar onderwater zit een berg aan ingewikkelde codes, koppelingen naar andere systemen en beveiligings-controles.

 

Wat heeft dat met de fundering van de applicatie te maken denkt u? Meer dan u denkt. Door de basis van het systeem goed te hebben is het voor ons eenvoudiger om extra functies toe te voegen. Vergelijk het ook eens met de stopcontacten in uw huis. Het is eenvoudiger om een TV of ander elektrisch apparaat ergens te plaatsen als er al een stopcontact zit. Het werken met verlengsnoeren is omslachtig en onoverzichtelijk.
Zo ook het ontwerp van de database waarin gegevens worden opgeslagen. Stel we willen de details van een kantoorpand opslaan. Een van de details is bv de locatie van de meterkast. Als we geen goed database ontwerp hebben zouden we maar 1 meterkast kunnen registreren. Dit terwijl er zat gebouwen zijn met meerdere meterkasten.

 

Vaak wordt er niet aan gedacht om dit soort informatie door te geven aan ons. Of het is vanzelfsprekend voor de opdrachtgever maar niet voor ons als bouwer van een applicatie.
In gesprekken met de klant geven wij altijd aan dat we beter in de beginfase meer tijd kunnen besteden aan een goed ontwerp zodat we later eenvoudig kunnen uitbreiden dan snel te gaan bouwen om het mooie plaatje te zien.

 

Indien u functies aan de applicatie wilt toevoegen dan bent u bij een slechte basis meer geld en tijd kwijt en een hoop ergernis rijker.
Bij het bespreken van een applicatie willen wij dan ook altijd graag weten hoe de processen in uw bedrijf verlopen zodat wij de fundering goed kunnen ontwerpen en u gereed bent voor de toekomst.

Frank Pietersen